Saturday, September 11, 2010

Turkse AKP-regering en EU zijn onverenigbaar (Turkey's AKP government and the EU aren't compatible)

The following article 'Turkey's AKP government and the EU are not compatible is published yesterday and today in the mainstream Dutch newspaper 'De Volkskrant'.

By Hans de Wit, Okan Altinparmak and Claire Berlinski

Het referendum over de Turkse grondwet dient uitsluitend de islamitische AKP-regering.
Morgen gaat Turkije naar de stembus om, via een referendum, vóór of tegen wijzigingen in de huidige grondwet te stemmen. Althans, dat is de opzet van de regerende AKP. Iedereen in Turkije wil een nieuwe grondwet om de huidige, door de Turkse generaals in 1982 ingevoerde, te vervangen. Maar bij dit referendum worden vraagtekens geplaatst: er is geen brede maatschappelijke discussie aan voorafgegaan en de Nee-campagne wordt als subversief gezien.

Toejuichen

Vreemd is ook dat de voormalige voorzitter van de parlementaire commissie voor Turkije en de EU, Joost Lagendijk, de Turkse en Nederlandse bevolking herhaaldelijk laat weten dat Europa de huidige islamistische regering van Erdogan moet toejuichen vanwege deze hervormingen. Een Turkije met een nieuwe grondwet maakt de weg vrij voor een Turkije in de EU, zegt de nieuwe inwoner van Turkije, Joost Lagendijk.

Agenda

Waarom schrijven wij ‘de islamistische regering van Erdogan’? Islamisten zijn moslims met een politieke agenda die je eerst vertellen dat zij moslim zijn en niet bijvoorbeeld Turk of Nederlander. Zij denken niet in termen van nationaliteit, maar van religieuze identiteit. Vandaar dat zij de EU ‘christelijk’ noemen. Ook gebruiken zij Al-taqiyya: het geoorloofd liegen, ook tegenover moslims die het niet met hen eens zijn, waaronder de 20 miljoen Alevieten in Turkije. Hoe kan Turkije onder zo’n islamitische regering de EU van dienst zijn?
1960, 1971, 1980 en 1997 zijn de jaren waarin het leger de macht greep, om het communisme en om de radicale islam tegen te gaan. Als gevolg van deze coups werd Europa de speeltuin van diverse conservatieve, nationalistische en religieuze identiteiten uit Turkije. Vanaf de jaren zestig zijn er niet alleen Turkse gastarbeiders naar Nederland gekomen, maar ook veel politieke vluchtelingen: de Koerden, de fascistoïde Grijze Wolven en de volgelingen van oud-premier Erbakan, tot voor kort de leider van de Nationale Visie Beweging (Milli Görüs) die staat voor anti-westerse, anti-democratische ideeën en een antisemitisch sentiment.

More herrreeeeee

Day Opening - September 11

Cehavir shopping mall (largest in Europe) Istanbul, by Brian Underdown, Istanbulblogger

Statement #44

Everybody has the right to be insulted.